Què és la Psicoteràpia?

 

1

La psicoteràpia és un tractament científic del malestar psicològic de la persona, realitzat per un professional de la Psicologia, sense utilitzar medicaments.

El professional típic de la psicoteràpia és el psicòleg psicoterapeuta. La diferència entre el psicòleg i el psiquiatre és que aquest últim és un metge especialitzat en el tractament de trastorns psicològics a través de la medicació. El psicòleg no recepta, sinó que treballa amb altres recursos. Només en alguns casos molt concrets el psicòleg proposa a la persona que està en teràpia que s’ajudi de la medicació psiquiàtrica, contactant amb un metge especialista (psiquiatre).

La psicoteràpia no consisteix simplement donar consells, sinó a trobar la solució de canvi en el mateix interior de la persona i a ajudar-li a desenvolupar capacitats. És alguna cosa semblat a anar ensenyant i acompanyant a caminar a la persona per un nou camí de llibertat respecte a les seves limitacions psicològiques.

 

Primeros pasos. Psicoterapia

 Imatge: Vincent Van Gogh Primers passos

 

La freqüència amb que s’acudeix a psicoteràpia varia. En el nostre Institut l’habitual és acudir una hora a la setmana, encara que de vegades, per temes econòmics, o en anar resolent-se els problemes, la teràpia es pot espaiar.

Alguns terapeutes ofereixen la possibilitat de treballar, excepcionalment, per telèfon o skype.

 

Hi ha diferents models de psicoteràpia (psicoanàlisis, cognitiu-conductual, constructivista, experiencial-humanista…) i tipus (individual, de parella, de família i de grup) i per a totes les edats (de nens, adolescents, adults…).

D’entre aquests diferents models, nosaltres seguim el model creat en el propi Institut pels seus directors, la Psicoteràpia Integradora Humanista, presentat a la comunitat científica en 1988. Se li reconeix com un model de “integració teòrica àmplia”. Un text de la Universitat Oberta diu dels seus autors (R. Rosal i A.Gimeno-B):

representen actualment l’avantguarda de l’enfocament experiencial que integra les antigues corrents humanistes d’una manera actualitzada, clara i sistemàtica. La seva focalització en l’experiència i les emocions és una característica central terapèutica (UOC, P06/10020/01972, Intervenció experiencial)

Amb el nostre mètode han estat tractats milers de pacients pels psicòlegs de l’equip i pels més de dos centenars d’ells formats en l’Institut. La seva teoria es descriu en dos volums titulats, respectivament, Psicoterapia Integradora Humanista. (Bilbao: DDB) i Psicoterapia Integradora Humanista, Volumen II. (Barcelona: Institut Erich Fromm).

 

 

Per iniciar un procés terapèutic amb nosaltres, el més senzill és realitzar una trucada a la secretaria de l’Institut (93 201 10 16), on s’informarà amb detall del procés a seguir i contestaran a les preguntes i dubtes que es puguin tenir. L’horari de secretaria és de dilluns a divendres de 10:30 a 13.30 i de 17:00 a 20:00, excepte dimecres i divendres al matí que romandrà tancada.

També es pot enviar un e-mail a través de l’apartat de “Contacto

1

 

 

Comments are closed.